Les 1: Het belang van voeding.

In voeding hebben we drie belangrijke soorten stoffen, namelijk:

  • Brandstoffen: bron van energie om arbeid te verrichten en om de lichaamstemperatuur constant te houden
  • Bouwstoffen: belangrijk bij de vorming van nieuwe cellen voor de groei en herstel van het lichaam
  • Beschermstoffen: beschermen tegen ziekteverwekkers en zorgen voor een goede werking van het lichaam

 

Les 2: De samenstelling van voedsel.

Voedingsmiddelen: levensmiddelen waarmee je je voedt, bijvoorbeeld brood, pizza,...

Voedingsstoffen: stoffen die in voedingsmiddelen aanwezig zijn. Zo heb je:

  • Zetmeel (=koolhydraten)
  • Glucose (=koolhydraten)
  • Eiwitten
  • Vetten
  • Water
  • Minerale zouten
  • Vitaminen
  • Voedingsvezels

 

Les 3: Het opsporen van voedingsstoffen. 

Met opsporingsmiddelen of indicatoren kun je de aanwezigheid van een voedingsstof in een voedingsmiddel waarnemen. 

  • Zetmeel: met een lugoloplossing
  • Glucose: met diastix
  • Eiwitten: met albustix
  • Vetten: met papier (vetvlekproef)
  • Water: met kobaltchloridepapier

 

Les 4: Gezonde en evenwichtige voeding.

Een handig middel voor het samenstellen van een gezonde maaltijd is de voedingsdriehoek. 

  • Water en plantaardige voedingsmiddelen staan helemaal bovenaan omdat je niet zonder kunt.
  • De voedingsmiddelen waarvan je beter minder eet staan in het oranje vak, dit zijn bijvoorbeeld vetten en rood vlees.

Samengevat: hoe groener het vak, hoe meer je ervan mag eten. 

 

 

Niet alleen gezonde voeding is belangrijk, maar beweging is net zo belangrijk. De bewegingsdriehoek laat je zien hoevaak je moet bewegen. 

De bewegingsdriehoek heeft veel aandacht voor 'stilzitten". Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat te lang stilzitten kan leiden tot heel wat lichamelijke nadelen. 

Samengevat: hoe meer je beweegt, hoe gezonder voor het lichaam. Zeker nu jullie allemaal thuiszitten is het belangrijk om af en toe eens te bewegen, natuurlijk moet je hierin niet overdrijven.