Les 3: Het opsporen van voedingsstoffen.

Vorige les zagen we dat er heel wat voedingsstoffen in een voedingsmiddel aanwezig zijn! Deze les gaan we zien hoe we enkele van deze voedingsstoffen kunnen opsporen. 

Je kan voedingsstoffen opsporen in een voedingsmiddel met behulp van een opsporingsmiddel of indicator. Maar hoe werkt dit precies en wat gebruiken we hier voor? 

 

Bekijk de onderstaande proefjes en kom te weten hoe en met wat ze bepaalde voedingsstoffen opsporen en hoe dit gebeurt. 

 

1. Zetmeel

  • De voedingstof zetmeel wordt opgespoord met lugol.
  • Wanneer je de oranje lugol bij een zetmeeloplossing voegt kleurt deze zwart

 

2. Glucose/Suiker

  • De voedingsstof glucose wordt opgespoord met Diastix
  • De Diastix verkleurt van blauw naar bruin wanneer het in aanraking komt met glucose. 

 

3. Eiwitten

  • De voedingsstof eiwit wordt opgespoord met Albustix
  • De Albustix verkleurt van geel naar blauw wanneer het in aanraking komt met een eiwit. 

 

4. Vetten

  • Vetten kan je opsporen met papier, dit kan je thuis ook proberen door iets vettig te plaatsen op een blad papier.
  • Het papier krijgt een doorschijnende vlek wanneer het in aanraking komt met een vet. 

 

5. Water

  • Water kan je opsporen met kobaltchloridepapier
  • Het blauwe papiertje kleurt roze wanneer het in aanraking komt met water. 

 

 

  1. Surf naar: https://www.bookwidgets.com/play/SVF9SJ?teacher_id=6251192983224320 
  2. Probeer deze omgekeerde memory op te lossen na het herhalen van de les. Vorm paren met een voedingsstof en het bijhorende opsporingsmiddel.